Turistička zajednica Vrbovsko

Vrbovsko, drugo po veličini naselje u Gorskom kotaru smješteno na pola puta između Zagreba i Rijeke, spominje se davne 1481.g. Područje je to koje zauzima površinom 280 km2 sa 6100 stanovnika i 60 naselja od kojih su veća i poznatija Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje.
Bogata povijest rezultirala je vrijednim sakralnim, kulturno –povijesnim spomenicima te baštinom koja ovom području odijeva posebno satkano ruho. Bogata je ovdje vegetacija, veliki prostori pokriveni šumom, čujan je jednino huk snažne Kupe i Dobre, dok se istinska ljepotica Kamačnik stidljivo povlači kroz skute svoga kanjona.
Kamačnik je zaštićeni krajolik, izuzetne je ljepote, a staza koja vodi kroz 3 km ove kristalno čiste tekućice otkriva nam čari visećih mostića, bogat biljni i životinjski svijet. Istinski raj za šetače, zabavu i rekreaciju.
Uzbudljiv turistički doživljaj pružiti će Vam i rijeka Kupa – kupanje, kanuing, vožnja biciklističkim stazama, ribolov. Tu ćete upoznati Oblikovnu likovnu radionicu, vidjeti zaštićene ruralne cjeline, a potom sa Orlove stijene i Litorića uživati u ljepoti krajolika. Posjetiti ćete Lukovdol – rodno mjesto pjesnika I.G.Kovačića u kome je smješten muzej i amfiteatar, a u blizini crkva Blažene djevice Marije na nebo uzete kao i crkva sv. Franje Ksaverskog, vrlo vrijedan spomenik iz 17.st. Goranov je to Lukovdol, ovdje je sve drugačije, nekako iskreno i toplo. Svega nekoliko kilometara dalje u Severinu na Kupi smješten je dvorac Zrinsko-Frankopanski. Ruševan no drevan, njegova povijest seže u 15 st.
U samom središtu Vrbovskog nalazi se crkva sv. Ivana Nepomuka – mala «katedrala» Gorskog kotara, a u Gomirju Manastir i crkva Roždenija sv. Jovana Preteče. Godinom osnivanja Manastira smatra se 1600. a isti već u 19.st. postaje patinom povijesti i čuvarom prošlosti.
I na kraju ne zaboravite posjetiti Moravice. Šetnja uz malo Čogrljevo jezero vratiti će Vas prirodi.

To je najbolji odabir Vašega puta.  Dobro  nam došli!

croatia

KONTAKT

Vrbovsko
Tel: +385(0)51/875-984
e-mail: turisticka.zajednica.grada.vrbovsko@ri.t-com.hr
web: www.tz-vrbovsko.hr