Zeleni vir i Vražji prolaz

Zeleni vir i Vražji prolaz nalaze se u kanjonu, podno Skrada. Proglašeni su geomorfološkim rezervatom 1962. godine, te se prostiru na površini od oko 200 hektara.

Do rezervata se može doći uređenim planinarskim stazama, šetnjom uz potok Curak, ili asfaltiranom cestom, osobnim automobilom. Svi ti putovi posebni se i zanimljivi na svoj način, a osim toga ukoliko vas rezervat svojim prirodnim ljepotama privuče da ga ponovo posjetite, što sigurno hoće, možete odabrati stazu kojom još niste išli i učiniti ponovni posjet zanimljivijim.

Na ulazu u rezervat nalazi se planinski dom „Zeleni vir“ koji u svojoj ponudi ima domaća goranska jela, različite slastice od šumskih plodova, te specijalitet karakterističan za taj kraj – skradsku štrudlu.

Zeleni vir je izvor na dnu plitke spilje čiji je ulaz okružen okomitim stijenama niz koje pada slap. Zeleni vir dobio je ime po zelenkastoj boji vode koja nastaje u spilji. Cijelim putem hodajući po utabanim stazama okruženim prekrasnom netaknutom prirodom pratit vas lagani žubor vode.

Druga atrakcija rezervata je Vražji prolaz, kanjon dugačak 800 metara. Ondje se između visokih stijena probija potok Jasle te svojim djelovanjem oblikuje kamen i ostavlja za sobom očaravajuće prizore. Kroz Vražji prolaz vode uske staze, stepenice i mostići ispod kojih žubori potok.

Iznad zaravni kojom završava Vražji prolaz nalazi se spilja Muževa hižica. Ime je dobila po mužu tj. muškarcu koji je bio gospodar skupine ljudi koja se za vrijeme najezde turaka skrivala u toj spilji. Spilja je dugačka oko 200 metara i obiluje sigastim ukrasima. Na kraju spilje koji još nije dovoljno istražen nalazi se jezerce, u kojem je u isto vrijeme kad i u Postojnskoj jami pronađena čovječja ribica. Prilikom posjeta spilji potrebno je imati bateriju jer u spilji nije postavljena rasvjeta.