Kupska dolina

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Oko 100 m nizvodno s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, te zatim prema sjeveru. Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

rijeka-kupa

U svom gornjem toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja.

Izvor kupe je dojmljiva hidrološka pojava koja se nalazi na 313 m nadmorske visine svojom mirnoćom i neobičnom modrozelenkastom bojom, u dubokoj usjeklini, okružena šumama i visokim stijenama pruža jedinstven doživljaj. Nalazi se pod zapadnim pristrancima Risnjaka, a pristup izvoru je iz sela Razloge ili iz Kupske doline, iz sela Hrvatsko.