Nacionalni park Risnjak

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom 1953. godine na prijedlog dr. Ive Horvata. Specifičnost ovog područja, a ujedno i razlog zašto je proglašeno nacionalnim parkom je u tome što se na relativno malom prostoru nalaze brojni geološko-geomorfološki, vegetacijski, klimatski i pedološki fenomeni.

Nacionalni park risnjak zauzima površinu od 6400 hektara, a prostire se na nadmorskoj visini između 290 i 1528 m. Nacionalni park osim masiva Risnjaka obuhvaća i hidro geomorfološki spomenik prirode, izvor rijeke Kupe, te planinski masiv Snježnika.

Planina Risnjak ( Veliki Risnjak 1528 m ) dio je gorskog praga Hrvatske, a pripada Dinarskom sustavu koji se pruža od istočnih Alpi do Šarsko-pindskog gorja obuhvaćajući sjeverozapadno područje Gorskog kotara. Risnjak obiluje raznolikom florom i faunom, pa je tako interesantno spomenuti da je ondje osim divljači moguće vidjeti medvjeda, vuka i risa. Zainteresiranima se tako uz prethodnu najavu može organizirati promatranje ovih inače rijetko vidljivih životinja u prirodnom staništu. Od biljnih vrsta, a ovdje ih ima zaista mnogo svakako valja istaknuti runolist koji je pod posebnom zaštitom.

nacionalni-park-risnjak

Uprava nacionalnog parka Risnjak nalazi se u selu Bijela Vodica kraj Crnog Luga gdje je i glavni ulaz u park. U park se može ući i preko Vilja, s prijevoja Gornje Jelenje, te iz Kupske doline.

Ukoliko se odlučite na obilazak Risnjaka s crnoluške strane moći ćete ići poučnom stazom Leska. Takva staza jedinstvena je u Hrvatskoj, jer je projektirana i izvedena tako da je svakom posjetiocu omogućeno da je samostalno prijeđe, identificirajući sve prirodne i kulturne ljepote nacionalnog parka Risnjak. Prilikom obilaska parka posjetioci se mogu okrijepiti i prespavati u planinarskom domu koji se nalazi na Šloserovoj livadi podno velikog Risnjaka, vršne risnjačke stijene. Planinarski dom otvoren je od svibnja do studenog.

Prilikom posjeta nacionalnom parku svakako vrijedi vidjeti izvor rijeke Kupe hidro geomorfološki spomenik prirode. Izvor se nalazi na 313 metara nad morem. Do izvora rijeke Kupe može se doći dobro obilježenom atraktivnom serpentinskom stazom iz sela Razloge, ili sa Sjeverne strane iz Kupske doline, iz sela Hrvatsko odakle je put blaži i duži. Izvor kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 metara.

Snježnik koji se također nalazi u sastavu nacionalnog parka Risnjak nalazi se sjeverozapadno od Risnjaka. Najjednostavniji i najkraći prilaz do Snježnika je Rimska cesta koja polazi od strane Platka. Vrh Snježnika koji doseže visinu od 1506 metara, je kamenit i okružen planinskim cvjetnim livadama.