Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero dubine od oko 40m i veličine oko 2,5km². Jezero je nastalo izgradnjom brane kojom je zaustavljena rijeka Lokvarka. Brana se gradila od 1952. do 1954.godine, čijom je izgradnjom potopljena dolina s naseljem kojeg su činile 3 pilane i čak 69 kuća.

Iako je Lokvarsko jezero umjetno jezero, uklopilo se gotovo prirodno u okoliš crnogoričnih šuma pa i danas predstavlja turističku atrakciju te je jedno od omiljenih turističkih destinacija.

1973. godine na Lokvarskom jezeru je održano 1. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji. Na prvenstvu je sudjelovalo 20 ekipa iz 16 zemalja svijeta.

Od 1978. uz Lokvarsko jezero se održava sad već tradicionalni susret planinara, ljubitelja šetnji i prirode te biciklista uz manifestaciju POJ (Pješice Oko Jezera).

Tijekom ljeta na Lokvarskom jezeru možemo potražiti zagarantirano osvježenje u vidu kupanja, a do mnogih njegovih uvala može se doći pješačkom stazom.

Lokvarsko jezero je i omiljeno okupljalište ribiča, jer je bogato raznim vrstama riba od kojih treba spomenuti klena, šarana i pastrvu.