Bjelolasica

Bjelolasica, smještena u zapadnom djelu Gorskog kotara najviša je njegova planina čiji se vrh Kula nalazi na 1534 metara nadmorske visine. Bjelolasica je dugačka 7 kilometara, a karakterizira je uski svijetli hrbat koji se ističe iznad šumskog pojasa.

bjelolasica-gorski-kotar-sk

Pristup Bjelolasici moguć je iz Begovog Razdolja koji se smjestio na njenim zapadnim obroncima na 1078 metara nadmorske visine, te je kao takvo najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj. Od hotela Jastreb u Begovom Razdolju vodi cesta kojom se dolazi do podnožja Bjelolasice. Od podnožja do vrha Kula vodi utabana staza, okružena gustom šumom koja ja na mjestima rijeđa, te tada otvara pogled na veličanstvene prizore, okolna brda, skladno prekrivena visokom crnogoricom.

S druge strane Bjelolasice vrhu Kula, moguć je pristup iz naselja Vrelo gdje se nalazi i Hrvatski olimpijski centar „Bjelolasica“ poznat kao odredište za visinske pripreme sportaša, te zimi kao atraktivno skijalište.

olimpiski-centar-bjelolasic

Isprepletene šumske staze i ceste, planinarski putovi te prekrasni krajolici za lijepog vremena čine ovu planinu znimljivom pješacima, planinarima te biciklistima, a zimi kada cvjetne livade budu prekrivene snijegom Bjelolasica, bogata skijaškim terenima postaje mamac ljubiteljima zimskih aktivnosti.