Vrbovsko

Vrbovsko se nalazi u istočnom dijelu Gorskog kotara i drugo je po veličini naselje u Gorskom kotaru. Smješteno je na pola puta između Zagreba i Rijeke, što svakako pogoduje njegovom razvoju.

vrbovsko

Područje grada Vrbovskog od kojih su značajnija mjesta Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje obiluje vrijednim sakralnim, kulturno-povijesnim spomenicima, te kulturnom baštinom.
U samom središtu Vrbovskog nalazi se crkva Sv. Ivana Nepomuka – mala «katedrala» Gorskog kotara, a u Gomirju Manastir. To je najzapadniji pravoslavni manastir u Europi u čijem je sklopu i crkva Sv. Jovana Krstitelja. Smatra se da manastir potječe iz 1600. godine, a gradnja današnje crkve započela je 1719. Manastir je bio poznat kao duhovni centar, a danas je sjedište gomirske parohije i stjecište vjerskog života pravoslavnih vjernika.

manastir

Svega nekoliko kilometara dalje u Severinu na Kupi smješten je dvorac Zrinsko-Frankopanski izgrađen u 15. stoljeću. Okružen je parkom u kojem se također nalazi i kapela Svetog Florijana.

U blizini Vrbovskog nalazi se mjesto Lukovdol koje je jedno od najstarijih goranskih naselja. U Lukovdolu se nalazi jedna od najstarijih crkava Gorskog kotara, crkva Svete Marije na nebo uzete. Pretpostavlja se da je izgrađena oko 1573. godine, a radi se o kasnogotičkoj jednobrodnoj građevini s polukružnim svetištem i masivnim tornjem šiljatog krova. Osim te crkve na Rtiću iznad Lukovdola nalazi se proštenička crkva Svetog Franje Ksaverskog iz 17. stoljeća. To je jednobrodna crkva s trostranim završetkom i pobočnim zvonikom koji je vjerojatno nastao kao obrambeni objekt. U crkvi je sačuvan izuzetno zanimljiv inventar koji se sastoji od drvenih, rezbarenih, i pozlaćenih oltara kao i drvenog baroknog namještaja zbog čega predstavlja jedan od najvrednijih sakralnih objekata Gorskog kotara.

Osim sakralnih vrednota Lukovdol je značajan i po tome da je tamo 21. ožujka 1913. godine rođen Ivan Goran Kovačić. Njegova je kuća zaštićena kao spomenik kulture i u njoj je smješten memorijalni muzej, galerija i knjižnica. Nedaleko od kuće, u amfiteatru stoji spomenik s uklesanim stihovima ovog velikog goranskog pjesnika. Na prvi dan proljeća, u znaku pjesništva i mladih stvaralaca, a u spomen na Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu se svake godine održavaju pjesnički susreti pod nazivom „Goranovo proljeće“.

Osim kulturnih vrednota ovaj se kraj može podičiti različitim prirodnim ljepotama. Rijeka Kupa i Dobra tako su idealne za kanuing, kupanje, ribolov, te za šetnju ili vožnju biciklom po stazama uz rijeku te mnogim drugim. Glavni adut ovoga kraja može se reći da je kanjon Kamačnik. Kamačnik je zaštićeni krajolik, kroz kojeg vodi 3 kilometara duga staza koja vodi kroz očaravajuće ljepote kanjona. Osim toga svakako je zanimljivo posjetiti oko 7 km udaljeno od Vrbovskog, izletište „Litorić“ te vidikovac „Orlova stijena“, kao i Čogrljino jezero koje se nalazi u Moravicama.