Ravna Gora

Ravna Gora se smjestila u središnjem dijelu Gorskog kotara na visoravni prosječne nadmorske visine od 800 metara. Općina Ravna Gora ima oko 3000 stanovnika, a u sastavu općine još su i mjesta: Kupjak, Leskova Draga, Stari Laz, Stara Sušica i Šije.

Ravna_Gora

Među kulturne znamenitosti Ravne Gore spada Frankopanski dvorac u Staroj Sušici koji s crkvicom sv. Antuna Padovanskog i pripadajućim velikim parkom čini jedinstvenu kulturnu cjelinu. Prekrasan dvorac danas služi kao dječje odmaralište.

Najveće spomeničke vrijednosti čuva riznica župne crkve Sv. Terezije Avilske u kojoj se nalazi pozlaćena pokaznica, dar Marije Terezije iz 1778. godine.

crkva-ravna-gora

Ravna Gora svakako je pogodna za ljubitelje biciklizma jer upravo se tamo nalazi 150 kilometara biciklističkih staza, pod nazivom „ Ravnogorske zelene staze, a ujedno pogodne su i za šetnju. Osim toga ovo je područje i veoma pogodno za bavljenje nordijskim skijanjem, ali i za rekreacijsko skijanje i sanjkanje.

Za ljubitelje aktivnog odmora u ponudi su i nogometno igralište, boćalište, tereni za tenis, ta novoizgrađeni sportsko-poslovni centar u sklopu kojeg se nalazi kuglana te kongresna dvorana.

Interesantno je posjetiti izletište Javorova kosa s planinarskom kućicom. Prema legendi pokraj kučice se nalazilo ljekovito vrelo Božji studenac. S obzirom na bogatstvo divljači te ostalih šumskih životinja te raznolikost specifičnih biljaka ovo je područje idealno za lovce, ekologe, foto i video snimatelje.

U posljednje vrijeme u turističkoj ponudi Ravne Gore našla se i manifestacija pod nazivom „Plodovi gorja“. Plodovi gorja“ zapravo predstavljaju turistička događanja od svibnja do listopada, a bazirana je na šetnji, uz istovremenu edukaciju o šumskim plodovima karakterističnu za određeno doba , te berbu istih. A osim berbe možete i uživati u ukusima autohtone kuhinje, te ostalim domaćim proizvodima kao što su sokovi, likeri, kolači…

Nedaleko od Ravne Gore nalazi se malo selo Leskova Draga gdje se nalazi muzej na otvorenom, obitelji Juretić. Ondje se nalaze sačuvani dijelovi stare pilane-vodenice. Stara električna pilana je još uvijek u funkciji, a sačuvan je i cijeli kompleks od nekoliko zdanja velikog seljačkog gospodarstva sa zavičajnom zbirkom, ribnjakom i uređenom šetnicom.