Mrkopalj

Mrkopalj, malo Goransko mjesto smjestio se usred velikog Mrkopaljskog polja izmedu obronaka Bitoraja i Viševice. Mrkopalj se prvi put spominje u 15. stoljeću, a o tome svjedoče i arheološki ostaci srednjevjekovne crkvice iz 14./15. stoljeća na uzvisini Fortica. Takve su crkvice podizali knezovi Frankopani za svoje kmetove.

mrkopalj-gorski-korar

Od povijesnih znamenitosti kraja treba istaći Fajere. To su ostaci vijadukta Karolinske ceste iz 1732. godine koje se nalaze u obližnjoj Brestovoj Dragi.

Iznad obližnjeg Tuka nalazi se zaštićeni krajolik i memorijalno područje u spomen 26 smrznutih partizana Matić poljana.

matic poljana mrkopalj

Največi adut Mrkoplja je obnovljeno skijalište Čelimbaša (3 km uređenih staza), koje je pridonijelo turističkoj ponudi te povratku mnogobrojnih skijaša iz cijele regije. U obližnjem Sungeru nalaze se još dva skijališta koja svakako pridonose razvoju zimskog turizma na cijelom ovom području.

celimbasa-mrkopalj-gorski-k

U blizini Mrkoplja nalazi se prirodni fenomen Bijele i Samarske stijene, koje su svakako prava poslastica za planinare, te najstarije živo biće Općine Mrkopalj, tisa stara preko dvije tisuće godina.

U ljetnim mjesecima organizira se tradicionalna berba plodova borovnica i drugih šumskih plodova.

Mrkopalj se može podičiti međunarodnom školom mira i njezinim kreativnim radionicama. Svrha ove škole je intenziviranje veza između članova različitih etničkih skupina i pomoć održavanju kulturnog naslijeđa. Umjetničke, ekološke i komunikacijske radionice djeluju po principu “uči čineći i dijeleći”.