Lokve

Mjesto Lokve nalaze se u središnjem djelu Gorskog kotara, na visini od 723 metara nad morem.

Jedna od glavnih zanimljivosti Lokava je Lokvarsko jezero poznato još i pod nazivom Omladinsko jezero. Upravo izgradnjom tog akumulacijskog jezera 1954. godine, naravno i uz ostale prirodne ljepote Lokve su postale jednim od najatraktivnijih turističkih odredišta Gorskog kotara. Zahvaljujući svojoj veličini i dubini jezero pruža mogućnosti za razne rekreativne i sportske sadržaje na vodi kao što su ribolov, vožnja čamcem, kupanje, orijentaciono ronjenje. Svake godine tradicionalno se od 1789. godine u kolovozu održava susret ljudi željnih rekreacije, druženja, zabave bilo pješice ili na biciklu pod nazivom „POJ“ (Pješice oko jezera), a od 1998. godine i „BOJ“ (biciklom oko jezera). Zadatak svakog sudionika je da pješice ili biciklom, bez vremenskog ograničenja, prijeđe stazu dugu 16 kilometara. Ta staza koristi se i kao šetalište, trim staza te biciklistička staza.

lokve-jezero-gorski-kotar

Osim jezerom Lokve se mogu podičiti i park šumom Golubinjak, gdje se na relativno maloj površini mogu vidjeti različiti fenomeni krša, te najvećom uređenom spiljom u Hrvatskoj, spiljom Lokvarkom.

S obzirom na to da su Lokve poznate po žabama u svojoj turističkoj ponudi imaju muzej žaba koji je svakako zanimljivo posjetiti i jedini je takav muzej u Europi, a osim njega možete pogledati jednako tako zanimljivu zavičajnu zbirku.

lokve-spilja-gorski-kotar

Zabavnih sadržaja ima za svačiji ukus: Žabarska noć koja se tradicionalno održava od 1974 godine. To je nezaboravno veće s pjesmom i plesom, žabljim kracima, specijalitetom večeri i natjecanjem u žabljim skokovima. Osim toga organiziraju se razni susreti i manifestacije u park šumi Golubinjak kao npr. Frogstock – trodnevno okupljanje motorista i ljubitelja motora s prigodnim rock-koncertom.