Fužine

Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara. Najveća pogodnost Fužina je prometni položaj i blizina tranzitnih pravaca, što je pridonijelo njihovom razvitku, kako gospodarskom tako i turističkom. Mogućnost boravka na svježem goranskom zraku, jezera s odsjajem šume koja ih okružuje, te ostale prirodne ljepote tog kraja, a ujedno blizina mora pravi su mamac za turiste.

fuzine-gorski-kotar-pogled

Atrakcija cijelog kraja je špilja Vrelo, u neposrednoj blizini jezera Bajer i Lepenica, koju karakteriziraju raznoliki podzemni oblici, pa joj otud naziv „Postojina u malom“. Jezera Bajer i Lepenica mada umjetna, odlično su se uklopila u goranski pejzaž. Uz mogućnost kupanja, jezera nude zadovoljstvo bavljenja sportovima na vodi kao što su: jedrenje, surf, vožnja čamcima, kanuom i kajakom, ronjenje. Bistre i nezagađene vode bogate su pastrvom, štukom, šaranom, klenom, linjakom, karasom. Moguć je lov na prirodne i umjetne mamce. Dozvole se mogu nabaviti u Turističkom uredu i ugostiteljskim objektima u Fužinama.

Nad Fužinama su se uzdigli prekrasni planinski vrhovi do kojih vode obilježene staze okružene bogatom vegetacijom karakterističnom za ovaj kraj. Od vrhova koji su pravi mamac planinarima valja istaći vrh Bitoraja (1386m), Višnjevice (1428m) i Tuhobića (1106m), odakle se pruža prekrasan vidik na more.

fuzine-jezero-gorski-kotar

U ponudu Fužina također se ubrajaju različiti sportski tereni koji će zadovoljiti sve potrebe rekreativaca kao što su: teniski tereni, paintball park. Oni željni aktivnog adrenalinskog odmora mogu se okušati u raftingu, brdskom biciklizmu, alpinizmu ili paraglajdingu. Ljubitelji konja, imaju mogućnost jahanja.

Fužine možete razgledati i nesvakidašnjim prijevoznim sredstvom. Kad nema snijega primamljiva je vožnja kočijom ili u zimsko vrijeme vožnja saonicama. U zimskim mjesecima Fužine su karakteristične i po već tradicionalnom dočeku Nove godine u podne. Slavlje se održava na otvorenom uz kuhano vino i kobasice.

vrelo-fuzine-gorski-kotar

Fužine uz izrazita klimatska obilježja i prirodne ljepote, bilježe i povijesne vrijednosti. Tu je rođen dr. Franjo Rački, akademik i prvi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodno mjesto podignulo, mu je spomenik i park.

U susjednom Liču nalazi se etnografska zbirka koja čuva sjećanje na davna vremena i način života ljudi toga kraja. Također vrijedno je posjetiti Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju gdje se možete pomoliti u okrilju netaknute prirode. Svake godine 5. kolovoza na tom se mjestu okuplja mnoštvo vjernika i hodočasnika.