Čabar

Grad Čabar je treći grad po veličini u Primorsko-goranskoj županiji, te površinom zauzima gotovo četvrtinu prostora Gorskog kotara. Smjestio se u dubokoj kotlini te je sa svih strana okružen okomitim liticama i brdima. Njegov prostor je periferan, granični i manje dostupan glavnim prometnim pravcima Hrvatske i susjedne Slovenije. Prostire se na geografskim visinama između 650 i 1200 m nad morem, pa zbog toga ima otežane zimske uvjete i nepovoljan geografsko-prometni položaj.

cabar

Najznačajnija naselja su Čabar, Gerovo, Prezid, Plešce i Tršće. Veća naselja smještena su uz dvije glavne prometnice: od Delnica prema Republici Sloveniji (Gerovo, Tršće, Prezid), i uz rijeke Čabranku i Kupu prema Brodu na Kupi (Čabar, Plešce)

izvor-cabtranke02_jpg

Grad Čabar bogat je prirodnim ljepotama kao što su: Nacionalni park Risnjak, Snježnik, te nezagađene rijeke i predivni izvori rijeka Kupe i Čabranke.

Izvor Čabranke udaljen je oko 15 minuta hoda od centra Čabra kroz kojeg protječe. Rijeka Čabranka granična je rijeka između Slovenije i Hrvatske cijelim svojim tokom, a dugačka je oko 15 kilometara.

Upravo te prirodne ljepote doprinose turističkoj ponudi grada Čabra te okolnih mjesta. Tako se ljubitelji aktivnog odmora mogu odlučiti za : planinarenje, vožnju kajakom, ribolov, biciklizam ili jednostavno šetnju utabanim šumskim stazama ili stazama uz rijeke.

Od kulturno – povijesnih znamenitosti Čabra treba svakako spomenuti kaštel Petra Zrinskog i baroknu crkvu Svetog Antuna Padovanskog s kalvarijom iz 17. stoljeća u kojoj se nalazi vrijedna oltarna slika Valentina Metzingera iz 1758. godine. Osim toga vrijedno je još i spomenuti galeriju Vilima Svečnjaka, zatim etnološku zbirku grada Čabra kao i zanimljivu zbirku lovačkih trofeja Marijana Filipovića.