Brod Moravice

Općina Brod Moravice smještena je na sjeveroistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom dijelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Udaljena je od Zagreba 80 km, od Rijeke 50 km. Još uvijek je to područje nedovoljno otkriveno, a zbog svoje povijesti i okolnih zaseoka vrlo zanimljivo. Po broju stanovnika to je najmanja, ali najstarija općina u Gorskome kotaru. Na relativno velikoj površini od 62 km kvadratna živi samo 1 000 stanovnika u 38 naselja.

moravice

Jedno od najznačajnijih obilježja ovog kraja su prirodne ljepote. Veliko bogatstvo crnogoričnih šuma, planinske staze uz kanjon rijeke Kupe koja predstavlja granicu prema Sloveniji, a ujedno pruža i mogućnosti ribolova, Orlove stijene, te još veliki broj prirodnih ljepota Brod Moravice čine zanimljivim turističkim odredištem. Šume i proplanci brodomoravičke općine bogati su srnećom i jelenskom divljači, divljim svinjama, medvjedom i risom. Samim tim obiljem divljači lovci su dobrodošli na lov na visoku divljač, uz mogućnost smještaja u lovačkoj kući Lazica, gdje se osim toga održavaju vrtne zabave te različite kulinarske manifestacije.

delacmoravice

Od kulturnih znamenitosti brodomoravičkog kraja od izuzetnog su značaja očuvane stare goranske kuće, spomenici ruralnog graditeljstva i to: kuća Delač iz 1644. godine te kuća Ožanić iz 1826. godine., te kuća Mance u Kutima iz 1766. godine. Upravo radi ovako dobro očuvane baštine ovo područje ima sve preduvjete postati etno-centrom, a danas je zasigurno vrlo zanimljivo i kao izletnička destinacija.

Osim prirodnih ljepota, kulturnih znamenitosti te raznih drugih sadržaja kao što su lov, ribolov, svake godine dan Općine Brod Moravice tradicionalno se slavi pučkim veseljem uz blagdan Svetog Roka 16. kolovoza, kada se organizira i natjecanje gastronomskog karaktera „Zlatni kotlić“.

Smještaj je moguć u privatnim kućama gdje će Vas ljubazni domaćini ponuditi pravom domaćom rakijom, izvrsnim sirom i krumpirom te ostalim domaćim autohtonim specijalitetima.

Lokve

Mjesto Lokve nalaze se u središnjem djelu Gorskog kotara, na visini od 723 metara nad morem.

Jedna od glavnih zanimljivosti Lokava je Lokvarsko jezero poznato još i pod nazivom Omladinsko jezero. Upravo izgradnjom tog akumulacijskog jezera 1954. godine, naravno i uz ostale prirodne ljepote Lokve su postale jednim od najatraktivnijih turističkih odredišta Gorskog kotara. Zahvaljujući svojoj veličini i dubini jezero pruža mogućnosti za razne rekreativne i sportske sadržaje na vodi kao što su ribolov, vožnja čamcem, kupanje, orijentaciono ronjenje. Svake godine tradicionalno se od 1789. godine u kolovozu održava susret ljudi željnih rekreacije, druženja, zabave bilo pješice ili na biciklu pod nazivom „POJ“ (Pješice oko jezera), a od 1998. godine i „BOJ“ (biciklom oko jezera). Zadatak svakog sudionika je da pješice ili biciklom, bez vremenskog ograničenja, prijeđe stazu dugu 16 kilometara. Ta staza koristi se i kao šetalište, trim staza te biciklistička staza.

lokve-jezero-gorski-kotar

Osim jezerom Lokve se mogu podičiti i park šumom Golubinjak, gdje se na relativno maloj površini mogu vidjeti različiti fenomeni krša, te najvećom uređenom spiljom u Hrvatskoj, spiljom Lokvarkom.

S obzirom na to da su Lokve poznate po žabama u svojoj turističkoj ponudi imaju muzej žaba koji je svakako zanimljivo posjetiti i jedini je takav muzej u Europi, a osim njega možete pogledati jednako tako zanimljivu zavičajnu zbirku.

lokve-spilja-gorski-kotar

Zabavnih sadržaja ima za svačiji ukus: Žabarska noć koja se tradicionalno održava od 1974 godine. To je nezaboravno veće s pjesmom i plesom, žabljim kracima, specijalitetom večeri i natjecanjem u žabljim skokovima. Osim toga organiziraju se razni susreti i manifestacije u park šumi Golubinjak kao npr. Frogstock – trodnevno okupljanje motorista i ljubitelja motora s prigodnim rock-koncertom.

Skrad

Skrad (700 m) je poznato planinsko, klimatsko, turističko mjesto u srcu Gorskog kotara. U njemu je sjedište Općine koja broji 1900 stanovnika.

Skrad

Skrad se je smjestio na padinama Skradskog vrha, a okružuju ga šume crnogorice i bjelogorice, te samim time ima i izuzetno pogodan prirodni položaj. Može se reći da je Skrad prirodno podijeljen na tri lokaliteta: Sportsko rekreacijski centar Skradska draga gdje se nalaze nogometno igralište, boćalište, biciklističke staze, šetnice te vidikovci. Može se reći ovaj dio svakako pogodan za ispunjenje želja i potreba rekreativaca. Drugi je dio sam centar Skrada, a treći i može se reći najznačajniji simbol Skrada je izletište Zeleni vir. Ono zajedno sa Vražjim prolazom i spiljom Muževa hiža velikim dijelom utječe na posječenost ovoga kraja. Zaista bi bilo šteta ne vidjeti toliko predivnu i netaknutu prirodu.

skrad-dedin

Nad Skradom uzdiže se Skradski vrh (1044) koji svojom ljepotom mami šetače i planinare da ga posjete. Prilikom posjeta Skradskom vrhu zgodno je i posjetiti vidikovce Kavranovu stijenu i Perič odakle se pogledom zahvaća cijeli Skrad te kanjon u kojem se nalaze Zeleni vir i Vražji prolaz. Osim toga Skradski je vrh poznat i po kapelici Marijina uznesenja na nebo koja je sagrađena početkom stoljeća. 1994. godine kapelica je obnovljena i u njoj se svake godine na Veliku Gospu održava sveta misa.

skrad-crkva-sv-antona

Osim šetnji i planinarenja posjetiocu su u Skradu na raspolaganju i sadržaji kao što su: lov na krupnu i sitnu divljač, te sportski ribolov na Iševnici i Kupici na pastrvu i lipljana, naravno uz dozvole koje se mogu nabaviti u lovačkom društvu.

Begovo Razdolje

Begovo Razdolje najviše je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj na 1078 metara nadmorske visine. Smješteno je na zapadnim obroncima Bjelolasice. Planina Bjelolasica razdvaja Karlovačku i Primorsko-goransku županiju, a ujedno je poznato skijalište, te idealno mjesto za visinske pripreme sportaša. Begovo Razdolje tako postaje poznato po skijalištu koje spada pod olimpijski centar Bjelolasica u sklopu kojeg se nalazi i hotel Jastreb. Osim toga Begovo Razdolje okruženo je i prekrasnim planinama, šumskim stazama te je za lijepog vremena samim time zanimljivo planinarima i šetačima.

begovo

Stanovnici Begovog Razdolja s obzirom na sam položaj mjesta oduvijek su se bavili šumarstvom, prijevozom dobara na jadransku obalu, lovom na divljač, te stočarstvom. U današnje vrijeme umjesto šumarstvu lokalno se stanovništvo počelo okretati turizmu i to seoskom, uključivši u turističku ponudu upravo ono čime su se bavili od davnina, stočarstvo. Tako se u Begovom Razdolju danas nalazi najveća farma krava u Primorsko – goranskoj županiji, farma Francišković. Farmi je moguć turistički posjet uz upoznavanje sa svim procesima kao što su održavanje, mužnja krava, izrada sira…

farma-krava-begovo-razdolje

U mjestu je moguć boravak i u privatnom smještaju u malim kućicama karakterističnim za taj kraj, uz bogate okuse domaće kuhinje.

skijanje-begovo-razdolje-go

Mrkopalj

Mrkopalj, malo Goransko mjesto smjestio se usred velikog Mrkopaljskog polja izmedu obronaka Bitoraja i Viševice. Mrkopalj se prvi put spominje u 15. stoljeću, a o tome svjedoče i arheološki ostaci srednjevjekovne crkvice iz 14./15. stoljeća na uzvisini Fortica. Takve su crkvice podizali knezovi Frankopani za svoje kmetove.

mrkopalj-gorski-korar

Od povijesnih znamenitosti kraja treba istaći Fajere. To su ostaci vijadukta Karolinske ceste iz 1732. godine koje se nalaze u obližnjoj Brestovoj Dragi.

Iznad obližnjeg Tuka nalazi se zaštićeni krajolik i memorijalno područje u spomen 26 smrznutih partizana Matić poljana.

matic poljana mrkopalj

Največi adut Mrkoplja je obnovljeno skijalište Čelimbaša (3 km uređenih staza), koje je pridonijelo turističkoj ponudi te povratku mnogobrojnih skijaša iz cijele regije. U obližnjem Sungeru nalaze se još dva skijališta koja svakako pridonose razvoju zimskog turizma na cijelom ovom području.

celimbasa-mrkopalj-gorski-k

U blizini Mrkoplja nalazi se prirodni fenomen Bijele i Samarske stijene, koje su svakako prava poslastica za planinare, te najstarije živo biće Općine Mrkopalj, tisa stara preko dvije tisuće godina.

U ljetnim mjesecima organizira se tradicionalna berba plodova borovnica i drugih šumskih plodova.

Mrkopalj se može podičiti međunarodnom školom mira i njezinim kreativnim radionicama. Svrha ove škole je intenziviranje veza između članova različitih etničkih skupina i pomoć održavanju kulturnog naslijeđa. Umjetničke, ekološke i komunikacijske radionice djeluju po principu “uči čineći i dijeleći”.

Fužine

Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara. Najveća pogodnost Fužina je prometni položaj i blizina tranzitnih pravaca, što je pridonijelo njihovom razvitku, kako gospodarskom tako i turističkom. Mogućnost boravka na svježem goranskom zraku, jezera s odsjajem šume koja ih okružuje, te ostale prirodne ljepote tog kraja, a ujedno blizina mora pravi su mamac za turiste.

fuzine-gorski-kotar-pogled

Atrakcija cijelog kraja je špilja Vrelo, u neposrednoj blizini jezera Bajer i Lepenica, koju karakteriziraju raznoliki podzemni oblici, pa joj otud naziv „Postojina u malom“. Jezera Bajer i Lepenica mada umjetna, odlično su se uklopila u goranski pejzaž. Uz mogućnost kupanja, jezera nude zadovoljstvo bavljenja sportovima na vodi kao što su: jedrenje, surf, vožnja čamcima, kanuom i kajakom, ronjenje. Bistre i nezagađene vode bogate su pastrvom, štukom, šaranom, klenom, linjakom, karasom. Moguć je lov na prirodne i umjetne mamce. Dozvole se mogu nabaviti u Turističkom uredu i ugostiteljskim objektima u Fužinama.

Nad Fužinama su se uzdigli prekrasni planinski vrhovi do kojih vode obilježene staze okružene bogatom vegetacijom karakterističnom za ovaj kraj. Od vrhova koji su pravi mamac planinarima valja istaći vrh Bitoraja (1386m), Višnjevice (1428m) i Tuhobića (1106m), odakle se pruža prekrasan vidik na more.

fuzine-jezero-gorski-kotar

U ponudu Fužina također se ubrajaju različiti sportski tereni koji će zadovoljiti sve potrebe rekreativaca kao što su: teniski tereni, paintball park. Oni željni aktivnog adrenalinskog odmora mogu se okušati u raftingu, brdskom biciklizmu, alpinizmu ili paraglajdingu. Ljubitelji konja, imaju mogućnost jahanja.

Fužine možete razgledati i nesvakidašnjim prijevoznim sredstvom. Kad nema snijega primamljiva je vožnja kočijom ili u zimsko vrijeme vožnja saonicama. U zimskim mjesecima Fužine su karakteristične i po već tradicionalnom dočeku Nove godine u podne. Slavlje se održava na otvorenom uz kuhano vino i kobasice.

vrelo-fuzine-gorski-kotar

Fužine uz izrazita klimatska obilježja i prirodne ljepote, bilježe i povijesne vrijednosti. Tu je rođen dr. Franjo Rački, akademik i prvi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodno mjesto podignulo, mu je spomenik i park.

U susjednom Liču nalazi se etnografska zbirka koja čuva sjećanje na davna vremena i način života ljudi toga kraja. Također vrijedno je posjetiti Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju gdje se možete pomoliti u okrilju netaknute prirode. Svake godine 5. kolovoza na tom se mjestu okuplja mnoštvo vjernika i hodočasnika.

Čabar

Grad Čabar je treći grad po veličini u Primorsko-goranskoj županiji, te površinom zauzima gotovo četvrtinu prostora Gorskog kotara. Smjestio se u dubokoj kotlini te je sa svih strana okružen okomitim liticama i brdima. Njegov prostor je periferan, granični i manje dostupan glavnim prometnim pravcima Hrvatske i susjedne Slovenije. Prostire se na geografskim visinama između 650 i 1200 m nad morem, pa zbog toga ima otežane zimske uvjete i nepovoljan geografsko-prometni položaj.

cabar

Najznačajnija naselja su Čabar, Gerovo, Prezid, Plešce i Tršće. Veća naselja smještena su uz dvije glavne prometnice: od Delnica prema Republici Sloveniji (Gerovo, Tršće, Prezid), i uz rijeke Čabranku i Kupu prema Brodu na Kupi (Čabar, Plešce)

izvor-cabtranke02_jpg

Grad Čabar bogat je prirodnim ljepotama kao što su: Nacionalni park Risnjak, Snježnik, te nezagađene rijeke i predivni izvori rijeka Kupe i Čabranke.

Izvor Čabranke udaljen je oko 15 minuta hoda od centra Čabra kroz kojeg protječe. Rijeka Čabranka granična je rijeka između Slovenije i Hrvatske cijelim svojim tokom, a dugačka je oko 15 kilometara.

Upravo te prirodne ljepote doprinose turističkoj ponudi grada Čabra te okolnih mjesta. Tako se ljubitelji aktivnog odmora mogu odlučiti za : planinarenje, vožnju kajakom, ribolov, biciklizam ili jednostavno šetnju utabanim šumskim stazama ili stazama uz rijeke.

Od kulturno – povijesnih znamenitosti Čabra treba svakako spomenuti kaštel Petra Zrinskog i baroknu crkvu Svetog Antuna Padovanskog s kalvarijom iz 17. stoljeća u kojoj se nalazi vrijedna oltarna slika Valentina Metzingera iz 1758. godine. Osim toga vrijedno je još i spomenuti galeriju Vilima Svečnjaka, zatim etnološku zbirku grada Čabra kao i zanimljivu zbirku lovačkih trofeja Marijana Filipovića.

Vrbovsko

Vrbovsko se nalazi u istočnom dijelu Gorskog kotara i drugo je po veličini naselje u Gorskom kotaru. Smješteno je na pola puta između Zagreba i Rijeke, što svakako pogoduje njegovom razvoju.

vrbovsko

Područje grada Vrbovskog od kojih su značajnija mjesta Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje obiluje vrijednim sakralnim, kulturno-povijesnim spomenicima, te kulturnom baštinom.
U samom središtu Vrbovskog nalazi se crkva Sv. Ivana Nepomuka – mala «katedrala» Gorskog kotara, a u Gomirju Manastir. To je najzapadniji pravoslavni manastir u Europi u čijem je sklopu i crkva Sv. Jovana Krstitelja. Smatra se da manastir potječe iz 1600. godine, a gradnja današnje crkve započela je 1719. Manastir je bio poznat kao duhovni centar, a danas je sjedište gomirske parohije i stjecište vjerskog života pravoslavnih vjernika.

manastir

Svega nekoliko kilometara dalje u Severinu na Kupi smješten je dvorac Zrinsko-Frankopanski izgrađen u 15. stoljeću. Okružen je parkom u kojem se također nalazi i kapela Svetog Florijana.

U blizini Vrbovskog nalazi se mjesto Lukovdol koje je jedno od najstarijih goranskih naselja. U Lukovdolu se nalazi jedna od najstarijih crkava Gorskog kotara, crkva Svete Marije na nebo uzete. Pretpostavlja se da je izgrađena oko 1573. godine, a radi se o kasnogotičkoj jednobrodnoj građevini s polukružnim svetištem i masivnim tornjem šiljatog krova. Osim te crkve na Rtiću iznad Lukovdola nalazi se proštenička crkva Svetog Franje Ksaverskog iz 17. stoljeća. To je jednobrodna crkva s trostranim završetkom i pobočnim zvonikom koji je vjerojatno nastao kao obrambeni objekt. U crkvi je sačuvan izuzetno zanimljiv inventar koji se sastoji od drvenih, rezbarenih, i pozlaćenih oltara kao i drvenog baroknog namještaja zbog čega predstavlja jedan od najvrednijih sakralnih objekata Gorskog kotara.

Osim sakralnih vrednota Lukovdol je značajan i po tome da je tamo 21. ožujka 1913. godine rođen Ivan Goran Kovačić. Njegova je kuća zaštićena kao spomenik kulture i u njoj je smješten memorijalni muzej, galerija i knjižnica. Nedaleko od kuće, u amfiteatru stoji spomenik s uklesanim stihovima ovog velikog goranskog pjesnika. Na prvi dan proljeća, u znaku pjesništva i mladih stvaralaca, a u spomen na Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu se svake godine održavaju pjesnički susreti pod nazivom „Goranovo proljeće“.

Osim kulturnih vrednota ovaj se kraj može podičiti različitim prirodnim ljepotama. Rijeka Kupa i Dobra tako su idealne za kanuing, kupanje, ribolov, te za šetnju ili vožnju biciklom po stazama uz rijeku te mnogim drugim. Glavni adut ovoga kraja može se reći da je kanjon Kamačnik. Kamačnik je zaštićeni krajolik, kroz kojeg vodi 3 kilometara duga staza koja vodi kroz očaravajuće ljepote kanjona. Osim toga svakako je zanimljivo posjetiti oko 7 km udaljeno od Vrbovskog, izletište „Litorić“ te vidikovac „Orlova stijena“, kao i Čogrljino jezero koje se nalazi u Moravicama.

Crni lug

Mjesto Crni Lug smjestilo se u podnožju Risnjaka. Okružuju ga zelene livade i tamna crnogorična šuma po kojoj je i mjesto dobilo ime. Nalazi se na nadmorskoj visini od 726 m i zajedno s obližnjim Malim Selom smješteno je uz cestu Delnice-Prezid.

risnjak-crnilug-gorski-kota

Crni Lug polazišna je točka za obilazak Risnjaka, Snježnika i Izvora Kupe. U samom mjestu nalazi se Uprava Nacionalnog parka „Risnjak“ i glavni ulaz u park, a upravo je to glavni turistički adut Crnog Luga.

Zanimljivo je napomenuti da Crni Lug za razliku od svih drugih mjesta Gorskog kotara, u vrijeme poklada jedini ima maškare-zvončare koji su inače karakteristični za Primorje. Osim po tome u posljednje vrijeme Crni Lug poznat je i po tradicionalnom takmičenju u branju gljive Smrčka, popularnoj Marohlinijadi.

crni-lug-odmor-gorski-kotar

Brod na Kupi

Gornji tok rijeke Kupe, koji dijelimo sa susjednim općinama Brod Moravice i Čabar, sjeverni je dio znan pod nazivom Kupska dolina. Najveće naselje uz gornji tok ove rijeke je Brod na Kupi. Kupska dolina je turistički najrazvijeniji dio delničkog kraja, pa i Gorskog kotara u cijelosti. Ovdje se niska, duboko usječena dolina Kupe kao topli klin zabija u temperaturno hladni gorski kotar što povećava mogućnost uzgoja starih sorta jabuka, te ostalih sorti voća i povrća koje u ostalim dijelovima gorskog kotara rode kasnije ili uopće ne dozrijevaju. Kupa i njeni pritoci su pogodni za sportski ribolov, a za planinare i ljubitelje hodanja veći dio doline ponuđen je kroz goranski planinarski put.

kupa-odmor

Hidromorfološki gledano, Kupska dolina je kanjon s malim kotlinskim proširenjima u kojima su nastali slikoviti zaseoci jedan nedaleko drugoga. Brod na Kupi je brodska dolina u malom. Ona je kulturno historijsko naslijeđe koje posjeduje ovo naselje s jedva 176 stanovnika.

U Brodu na Kupi možete odabrati način na koji želite upoznati rijeku Kupu, rafting ili plovidbu kanuima koja završava na rekreacijskom piknik-prostoru nedaleko od sela Čedanj. Osim toga možete uživati u prirodnoj hidromasaži malih brzaka Kupe na plaži lokaliteta Pritiske, nedaleko naselja Gustog Laza ili uživati u čarima sportskog ribolova i mušičarenja.

Posjetiteljima su dostupni i podaci o režimu lova na svakom od riječnih tokova toga područja: Kupi, Kupici i Curku. U rijekama se od ribljih vrsta mogu loviti: obična i potočna pastrva, lipljan, klen, mrena i druge.

kupa-ribolov

Od kulturnih znamenitosti Brod na kupi može se podičiti dvorcem obitelji Zrinski iz XVII. stoljeća koji se nalazi u samom središtu mjesta. Od nekadašnje slave i plemićkih simbola ostao je samo buzdovan, postavljen visoko na vrhu kule dvorca. Taj dvorac i utvrda s teško okovanim vratima, puškarnicom i tunelom iskopanim u podzemlju trebao je poslužiti za obranu i spas u velikoj nevolji. S obzirom na dvojaku ulogu na njemu nema graditeljske raskoši. Sve odiše jednostavnošću, masivnošću i čvrstoćom. Stara vrata još su okovana kračunima i čvrstom bravom, a izlizane kamene ploče prizemlja govore o prohujalim vremenima. Iza utvrde smještena je crkva Svete Marije Magdalene koju je 1670. godine dao izraditi hrvatski plemić Petar Zrinski. Crkva je nekad zajedno sa dvorvem bila opasana obrambenim zidom, i sa dvorcem je nekada činila cjelinu. Mnogim obnovama crkvi je promijenjen izgled.

dvorac-zrinskih

U selu Homer nedaleko od Broda na kupi nalazi se ribogojilište pastrve, gdje u svakom trenutku možete dobiti svježu ribu.

U dolini rijeke Kupe nalaze se najveće hidrografske i estetske vrijednosti ovog planinskog kraja.

Vršni dio Drgomlja posjeduje univerzalni prirodni kompleks najljepše i najrasprostranjenije goranske spilje/pećine – Hajdovu hiža. Spilja zbog teškog pristupa, nije osposobljena za turistički posjet već je izazov za avanturiste uz korištenje adekvatne opreme. U blizini spilje nalazi se vidikovac s kojeg se pruža neopisivo lijep pogled ka sjeveru i na čitav bogomdani rezervat Kupe podno njega.

kupa

Ovaj kraj nikako ne smijete napustiti, a da niste prošetali Čudesnom dolinom leptira. Naime Gornji tok rijeke Kupe je upravo čudesna dolina leptira. Na tom području od dvadesetak kilometara istraživanjem je registrirano gotovo 500 vrsta leptira. Broj nije konačan, ali već pokazuje izvanredno bogatstvo pogotovo danjih leptira tako da na ovom malom prostoru nalazimo oko 60 % hrvatske faune leptira.

Delnice

Područje Grada Delnica čini “Delnički trolist” – Delnice, Crnoluško – risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara s približno 5000 stanovnika. Smještene su u Delničkom polju na 698 m nadmorske visine uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha. Delnice su najviši grad u Hrvatskoj tj. medicinski gledano u zoni su tzv. podražajne klime posebno preporučljive za visinske pripreme sportaša te odmor, rekreaciju, šetnje u prirodi, skijaško trčanje. Zrak je specifičan, oplemenjen mirisom crnogorice što čini prirodnu aroma terapiju.

delnice

Delnice se mogu podičiti svojim šetnicama i trim-stazama, te neposrednom blizinom objekata prirodne i kulturne baštine pod zaštitom, mnogim sportskim objektima koji omogućuju aktivan odmor ljeti i zimi.

Jedan od najvažnijih spomenika kulturne baštine je Kuća Rački, najstarija naša kuća.. Kuća Rački je spomenik kulture pod zaštitom, ona je etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica. Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se što više sačuvati njena izvornost. Raspored prostorija, veličina ovakvih kuća bila je izvanredno prilagođena prirodnim uvjetima ovog kraja – cijelo gospodarstvo se nalazilo pod jednim krovom, na okupu, što je naročito olakšavalo život u vrijeme dugih snježnih zima. U spomenike etno kulturne baštine ubraja se i Popovićev mlin. Tu se nalaze dva mlina, kameni i suvremeniji sa željeznim valjkom i jedini su takvi primjerci u cijeloj Primorsko – goranskoj županiji. Svojim izgledom te načinom rada jasno nam govore o načinu rada na koji se nekada mljelo. Zainteresirani imaju mogućnost razgledati mlin te čuti interesantnu priču vezanu uz njega.

Za ljubitelje sporta Delnice u svojoj ponudi imaju bazen, teniske terene, stadion i pomoćna igrališta, športsku dvoranu, kuglanu, teretanu, biciklističku stazu, multifunkcionalnu dvoranu koja je zimi klizalište. Zimi se također može koristiti skakaonica, te se može skijati na skijalištu Petehovac. U centru Delnica nalazi se park Kralja Tomislava, gdje su u ograđenom prostoru smještene srne. Tako je djeci osim standardnih zanimljivosti koje se nalaze u parku ovo posebna atrakcija.

dvdelnice1om8

Osim kulturnih i prirodnih znamenitosti u Delnicama tj. Polanama obližnjem vikend- naselju se tradicionalno održava manifestacija „Tragom goranske starine”

To je tradicionalna pučka fešta na otvorenom koja se održava ljeti u mjesecu srpnju i zimi u siječnju. Svrha ove manifestacije je oživljavanje starih običaja uz prezentaciju domaće goranske kuhinje, a nakon toga slijede glazbeni susreti i koncerti, te vrtna zabava (ljeti).